Książulo podbija Kraków. Jego ulubiony kebab wreszcie zawitał do Grodu Kraka?

2025-11-05 12:51

Fenomen Książula, uwielbianego youtubera, który od lat brawurowo ocenia kulinarne realia Polski, dociera do Krakowa w nowym, smakowitym wydaniu. Lokal Tendur, którego kebab w Warszawie zdobył jego niekwestionowane uznanie, otwiera swoje podwoje w stolicy Małopolski. To prawdziwa gratka dla fanów mistrza i szansa na spróbowanie kultowego smaku, który youtuber sam zachwalał jako absolutny hit. Czy Kraków zyska nową kulinarną ikonę?

Duży wrap z mięsem i warzywami leży na białym papierze lub serwetce, zajmując centralne miejsce na obrazie. Wewnątrz pszennego placka ułożono warstwami grillowane, cienkie plastry mięsa o brązowo-złotym kolorze, polane pomarańczowo-beżowym sosem. Nad mięsem znajduje się warstwa świeżych warzyw, składająca się z zielonych liści sałaty, cienkich plastrów ogórka, cienkich, fioletowych krążków cebuli oraz plastrów czerwonego pomidora. Całość zwieńczona jest grubą warstwą białego sosu widocznego na górze i z lewej strony warzyw.

i

Autor: Redakcja Informacyjna AI/ Wygenerowane przez AI Duży wrap z mięsem i warzywami leży na białym papierze lub serwetce, zajmując centralne miejsce na obrazie. Wewnątrz pszennego placka ułożono warstwami grillowane, cienkie plastry mięsa o brązowo-złotym kolorze, polane pomarańczowo-beżowym sosem. Nad mięsem znajduje się warstwa świeżych warzyw, składająca się z zielonych liści sałaty, cienkich plastrów ogórka, cienkich, fioletowych krążków cebuli oraz plastrów czerwonego pomidora. Całość zwieńczona jest grubą warstwą białego sosu widocznego na górze i z lewej strony warzyw.

Fenomen youtubera Książula

Książulo to postać, której popularność w polskim internecie nie słabnie, a wręcz zdaje się rosnąć z każdym nowym testem gastronomicznym. Jego szczerość i wizerunek "swojskiego chłopaka" trafiają do szerokiego grona odbiorców, którzy cenią sobie autentyczność w zalewie często sztucznego contentu. To właśnie on zrewolucjonizował scenę recenzji jedzenia, nie bojąc się głośno krytykować drogich, a słabych restauracji, czy chwalić skromne, lecz smaczne bary.

Od lat Książulo regularnie odwiedza Kraków, a jego wizyty zawsze wywołują niemałe poruszenie wśród lokalnych smakoszy. Swego czasu głośno było o jego bezlitosnej recenzji jedzenia z krakowskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego, gdzie bez ogródek wytknął sprzedawcom horrendalne ceny i mizernej jakości dania. Była to przestroga dla wielu, którzy naiwnie oczekiwali kulinarnych cudów w turystycznej pułapce.

Kulinarny krajobraz Krakowa według Książula

Książulo, poza wspomnianą krytyką jarmarku, ma na swoim koncie także inne, często kontrowersyjne, recenzje z krakowskich lokali. Pamiętamy jego niezadowolenie po zjedzeniu jednego z najdroższych i najmniej smacznych burgerów w restauracji na Rynku Głównym. To tylko podkreśla jego bezkompromisowe podejście do oceny gastronomii, niezależnie od prestiżu miejsca. Nie oszczędza nikogo, stawiając zawsze na pierwszym miejscu smak i jakość.

Na szczęście nie wszystkie jego doświadczenia w Krakowie były negatywne. Youtuber potrafi docenić również prostotę i autentyczność, co udowodnił, zachwycając się barem mlecznym "Bar w Przychodni" przy ul. Ułanów, prawdziwą perełką lokalnej kuchni. Docenił także kultowe hot-dogi z kiełbaską leszczyńską, serwowane z niepozornej budki na osiedlu Szkolnym w Nowej Hucie, pokazując, że prawdziwy smak można znaleźć wszędzie.

Co Książulo docenił w Tendur Kebab?

Dla fanów Książula i jego początków kariery w sieci, kebaby mają status niemalże kultowy. To właśnie od ich testów zaczynał swoją przygodę z recenzowaniem jedzenia, budując swoją wiarygodność i lojalną widownię. Wśród wielu kebabów, które przewinęły się przez jego kanał, jeden z warszawskich lokali – Tendur – wyróżnił się szczególnie, zdobywając serce youtubera. Jego pochwały nie były bezpodstawne.

Książulo docenił w Tendurze przede wszystkim świeżo wypiekany na miejscu lawasz, który stanowi fundament każdego dobrego kebaba, oraz kraftowe mięso, które gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. To właśnie te elementy sprawiły, że Tendur stał się punktem obowiązkowym na kulinarnej mapie Warszawy, a teraz jego sława ma szansę rozlać się na stolicę Małopolski.

Kiedy Tendur Kebab otwiera się w Krakowie?

Długo wyczekiwana chwila nadeszła – krakowianie i krakowianki już wkrótce będą mogli sami ocenić kulinarną ucztę polecaną przez Książula. Tendur otwiera swoje podwoje w Krakowie już w czwartek, 6 listopada, co bez wątpienia wywoła prawdziwe oblężenie. Lokalizacja jest wręcz idealna dla wszystkich, którzy szukają szybkiego, ale smacznego posiłku w sercu miasta.

Nowy punkt gastronomiczny, serwujący kultowego kebaba Tendur, mieści się przy ul. Szewskiej 17, tuż obok Rynku Głównego. Z tej okazji przedstawiciele restauracji przygotowali całą gamę atrakcji. Można spodziewać się kuszących rabatów, darmowej coli, słodkiej baklawy oraz okolicznościowego tortu, co z pewnością umili oczekiwanie na pierwszy kęs. Czy krakowski Tendur powtórzy sukces warszawskiego pierwowzoru?

Artykuł i zdjęcie wygenerowane przez sztuczną inteligencję (AI). Pamiętaj, że sztuczna inteligencja może popełniać błędy! Sprawdź ważne informacje. Jeżeli widzisz błąd, daj nam znać.